В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Цени на петрола под $30 за барел могат да задействат постигането на споразумение

Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, В развитие, 26.09.2016

Срещата на ОПЕК във Виена. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Срещата на ОПЕК във Виена. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Една от най-големите пречки пред постигането на споразумение за замразяване на добива на петрол е желанието на всички страни членки на ОПЕК, с изключение на Саудитска Арабия, да възстановят добивите си до нива по-високи от текущите и да си възвърнат пазарен дял. В допълнение на това са и сериозните разногласия между водещите страни в ОПЕК и най-вече между Саудитска Арабия и Иран. Това коментира дилърът "Международни финансови пазари" в BenchMark Finance Димитър Шуйцов в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му по-голямата част от инвеститорите са на позицията, че ОПЕК и Русия няма да достигнат до споразумение за замразяване на добива на черното злато. Крайните слухове, че липсата на координация между страните членки в ОПЕК може да доведе дори до разпадане на съюза, остават на масата и ще бъдат широко дискутирана тема, ако по време на неформалната среща в сряда не се стигне до някакво споразумение.

Очакванията на Шуйцов  са, че цените на петрола ще бъдат поддържани около $40 за барел до края на тази година. "Не съм оптимист, че ще бъде постигнато споразумение по време на предстоящата среща в сряда и официалната такава през ноември, тъй като разногласията между страните все още са твърде сериозни". До споразумение може да се стигне, ако видим едно по-сериозно падане на цената, което да притесни страните членки, включително и Саудитска Арабия. Цени под $30 за барел ще задействат подобен ход, смята дилърът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие