В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как се развиват инвестициите от и към България?

Икономистът от Инфограф Методи Цанов в предаването В развитие, 23.09.2016

Икономистът от Инфограф Методи Цанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Икономистът от Инфограф Методи Цанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години българската икономика успява да намали своята експозиция към останалия свят, което я прави по-малко уязвима към икономически и финансови сътресения на световната икономическа сцена. Международната инвестиционна позиция на страната спада от -93,2% от БВП в края на 2010 до -60% в края на 2015. Темата коментира икономистът от Инфограф Методи Цанов в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Този минус не трябва да ни плаши, тъй като е напълно нормален за икономика като българската, която е сравнително по-бедна, няма достатъчно спестявания и капиталът идва отвън", обясни Цанов. 

Икономистът коментира и причините за намаляването на международната инвестиционна позиция. По думите му това се дължи на увеличения запас на инвестиции на българи в чужбина, както и увеличаването на резервите на БНБ

"Валутните резерви в момента са близо до 50% от БВП, което е сериозен буфер. Те покриват 3 пъти краткосрочния външен дълг на страната и 10 пъти стойността на месечния внос на стоки и услуги", каза Цанов. 

Според него българската икономика може да се възползва от рисковете в региона, за да привлича инвестиции. "Дори да искаме да привличаме нови инвеститори, имаме лимит за това. Проблемът на българската икономика е човешкият капитал, имаме демографски проблем и образованието е на лошо ниво", подчерта икономистът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие