В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще се увеличи ли производството на електроенергия от газ

Валентин Кънев, председател на БЧПА, В развитие, 21.09.2016

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Законопроектът за отпускане на средства за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“ е правилен ход за решаването на този проблем. Няма друг изход, освен да бъдат платени тези задължения, за да може да се получи оборудването. Това каза изпълнителният директор на БЧПА Валентин Кънев в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Проектите за ядрена енергия бяха изместени от проектите за възобновяема, коментира още експертът. ВЕИ секторът е един от тези подотрасли в енергетиката, който печели битката спрямо новите ядрени мощности, смята Кънев. 

По думите му в момента се наблюдава реорганизиране на пазара на електроенергия. През последните месеци износът на електроенергия от България се понижава. Конкуренцията беше загубена от Румъния, която започна да изнася на конкурентни цени. Ниската цена на газа, която се очаква да се задържи по-продължителен период от време, може да измести ситуация на пазара в посока на използването на газ за производството на електроенергия, уточни той. "Преди известно време въглищата изместиха газа и бяха една от причините да не се сбъднат прогнозите за рязко увеличаване на потреблението на газ. Сега ситуацията се обръща", допълни Кънев. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие