В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Истинският казус са заместващите мощности на пети и шести реактор

Йордан Йорданов, бивш изп. дир. на АЕЦ Козлодуй, В развитие, 21.09.2016

Бившият директор на АЕЦ Козлодуй Йордан Йорданов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бившият директор на АЕЦ Козлодуй Йордан Йорданов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На министър Петкова ѝ се падна задачата да обира гнилите ябълки, които поредица правителства и експерти наториха през последните 15-16 години. Така описа отпускания от държавата възмезден заем за НЕК, за да се разплати с Атомстройекспорт, бившият изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Йордан Йорданов в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Йорданов основният казус е трябват ли ѝ на България заместващи мощности на пети и шести реактор. Ако България ще развива ядрена енергетика след като бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, то именно сега трябва да се мисли за техни заместващи мощности, било в Козлодуй или Белене, добави той.

По думите му все още не е сигурно дали изобщо има завършено оборудване. Йорданов смята, че това е трябвало да се разбере по време на процеса който се водеше, да се посочи къде е оборудването, така че "ако ще ни съдят поне да знаем за какво точно", допълни той.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие