В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българската киноиндустрия е променена

Проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, и Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, В развитие, 20.09.2016

Проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 600 души кандидатстваха за 150 места за обучение в бакалавърска степен в НАТФИЗ. Това каза проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Вече се работи активно. Сега започна фестивалът "Златната роза" и има 52 нови български филма. Много голяма част от тях не са финансирани от държавата. Ситуацията е променена". 

За да има българска кинопродукция, която да се отличава, трябва да има производство, каза от своя страна българският актьор Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. "Абсолютно логично е да настояваме за увеличаване на бюджета за култура - да стане поне 0,7%".

Парите, които по закон трябва да се дават, много отдавна не се дават, допълни Семерджиев. "Факт е, че през последните десетина години, а особено през последните три-четири, българските филми и българските сериали завоюват световно място и признание. Сериалът „Под прикритие“, има хора, които сигурно не го харесват, но той е продаден в над 100 държави. Филмът на Ивайло Христов „Каръци“ не напразно взе голямата награда ("Златен Св. Георги" - Москва (2015), голямата награда на „Златна роза“ Варна (2015), голямата награда на журито на "Der Neue Heimatfilm“ - Австрия (2016), Гран при на фестивала "High Coast" – Швеция (2016) и др.- бел. ред.)".

"Ако държавата има желание да се рекламира чрез изкуство, тя трябва да го направи целенасочено", заключи ректорът. 

"Нашата професия освен 90% труд и талант, има и 10% шанс. Трудностите са преодолими, стига да си борбен и да имаш късмет", каза Мутафчиев. Той подчерта, че, за да не губи актьорът своя хъс, е нужен фонд за кандидатстване за финансиране на проекти от свободни трупи. "Когато седнеш вкъщи, напишеш проект, събереш екип, тогава става много по-сладко да предлагаш този проект. Ако остане да чака само разпределението в театъра, актьорът се амортизира".

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие