В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България трябва да бъде много доволна от срещата в Братислава

Проф. Жан Кромбоа във В развитие, 19.09.2016

Проф. Жан Кромбоа, Американския университет в Благоевград. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Жан Кромбоа, Американския университет в Благоевград. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако погледнем картата от мерки, начертана от срещата в Братислава, мисля че фундаменталните реформи в ЕС още не са на дневен ред и ще трябва да изчакаме изборите, за да видим реформите в Европейския съюз. Това каза проф. Жан Кромбоа от Американския университет в Благоевград в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"За Меркел става все по-трудно на фона на признаците за промяна във властта. Тя не се държи като лидер, както го направи преди. Ще видим дали германският канцлер ще гради своето наследство или е склонна да заеме по-твърда лидерска позиция".

По повод изграждането на бежански лагери в Северна Африка Кромбоа заяви, че това "не е нова идея". "Още от Тони Блеър бе предложено да се изградят лагери на горещи точки в Северна Африка. В момента не сме много близо до договорка с Мароко или Алжир. Това са много сложни въпроси и ще видим дали в крайна сметка ще стигнем до разрешение, но в момента това е една сериозна пречка".

"Изглежда можем да кажем, че нищо значимо не се случи и не трябваше нищо да се случи на срещата в Братислава. Лидерите намалиха очакванията преди срещата, като казаха, че не трябва да очакваме много от нея. Мисля че повечето лидери, поне на хартия, бяха доволни. Възстановихме единството. Някои лидери, като Орбан, изказаха притеснения, които обаче бяха повече свързани с вътрешната им политика. Меркел също е доволна, защото постигна това, което искаше - да възстанови единството на лидерите".

Мисля, че България също трябва да бъде много доволна, каза още професорът. "Тя постигна това, което искаше – да се обърне повече внимание на граничната отбрана. Това бяха нещата, на които се надяваше". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие