В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

С миграцията на висшисти България финансира развитите страни с милиарди евро

Проф. Иван Тодоров, юрист, В развитие, 15.09.2016

Проф. Иван Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Иван Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската държава е не само бенефициент, но и основен донор за страните от Западна Европа и то в пъти повече, отколкото е получател на средства от ЕС. Това каза юристът проф. Иван Тодоров в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му от началото на прехода насам висшистите, напуснали България, за да работят в страни от Западна Европа, са стрували на българската държава 1,5 млрд. евро, изчислено по български цени (4 млрд. евро по осреднени западноевропейски цени). Всички емигранти струват на страната около 29 млрд. евро, изчислено по български цени, и около 75 млрд. евро по осреднени западноевропейски цени, коментира още той. 

"От друга страна, за първите шест години от началото на прехода всеки българин е получил годишно по 106 евро, т.е. България е получавала около 2% от БВП като помощи от ЕС, изчислено по български цени", отбеляза юристът, като уточни, че през последните години има леко подобрение, с което приходите от ЕС са се увеличили с 30%. Той направи сравнение с останалите бивши социалистически държави. "Литва получава четири пъти повече пари на човек, отколкото България е получила от ЕС за първите шест години от началото на прехода насам. Гърция - пет пъти, Унгария - 2,7 пъти", каза юристът. 

Според проф. Тодоров изходът от тази ситуация е изработването на механизъм, с който българските младежи да останат и да намират реализация в страната, както и предприемането на стъпки за преструктуриране на висшето образование. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие