В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ревизираната прогноза на МВФ за ръста на българската икономика не е изненада

Икономистът Красен Станчев в предаването В развитие, 15.09.2016

Красен Станчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красен Станчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още през юни се появиха първите индикации, че може да се очаква икономически растеж на България от 3%. Това очакване беше подкрепено от добрия зимен сезон и относително добрия и по-продължителен от обикновеното летен туристически сезон. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria по повод ревизираната прогноза на МВФ за растежа на българската икономика.

По думите му основният проблем в България е свързан с нивото на чуждестранните инвестиции. В момента те работят въз основата на това, което беше натрупвано през 2008. В периода 2006-2008 почти 100% от всеки един лев новопроизведена продукция в България беше продукт на чуждестранни инвестиции, уточни Станчев. Според него е странна липсата на достъп до чуждестранни спестявания в условия, в които съществуват както благоприятни условия, така и лихвените проценти са изгодни. Дъното на този проблем е в лошото управление на Закона и относително честите опити да се превзема стойност, която е произведена от някой друг, отбеляза той. 

Икономистът коментира още възможността за балансиране на държавния бюджет до 2018 и тенденциите на пазара на труда в България.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие