В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Накъде ще поеме Европа

Гл. ас. д-р Димитър Димитров, социолог и политолог, и д-р Христо Христев, преподавател по Европейско право, В развитие, 15.09.2016

д-р Димитър Димитров, социолог и политолог, и д-р Христо Христев, преподавател по Европейско право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria д-р Димитър Димитров, социолог и политолог, и д-р Христо Христев, преподавател по Европейско право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Огромните противоречия, свързани с мигрантската криза, са най-големият проблем на Европа. Неформалната среща на лидерите на страните членки на ЕС, която ще се проведе утре в Братислава, е от изключително значение, защото това ще бъде първата среща, на която няма да присъства британският премиер и на която ще се обсъжда процедурата относно излизането на Великобритания от ЕС. Това каза социологът и политолог гл. ас. д-р Димитър Димитров в предаване „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

ЕС функционира въз основа на принципа на договореност, отбеляза той. Когато една такава договорена общност не е в състояние да се изправи пред неразрешим въпрос, тя отказва да се съобрази с основния принцип, допълни социологът. 

Въпросът не е дали има единство в ЕС, а дали има работещи механизми за регулиране на общите европейски въпроси и дали тези механизми дават желаните резултати. Проблемът през последните години е, че по редица въпроси трудно биват намирани ефективни общи решения, каза от своя страна преподавателят по Европейско право д-р Христо Христев. По думите му интеграционният модел след Втората световна война функционира все по-трудно при голям брой държави членки на ЕС.

Един от най-големите дефицити на интеграционния модел в Европа не е липсата на силно лидерство, а прекалената професионализация или затвореност на европейските институции и кадровия апарат, смята преподавателят. Според него ЕС не може да продължи да съществува просто като едно либерализирано пространство, при което няма ефективна общоикономическа регулация и социално преразпределение. Важно е постигането на единно европейско равнище на правосъдие и вътрешни работи и реална обща външна политика, коментира още д-р Христев.   

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие