В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Топ 3 най-поскъпнали и най-поевтинели акции в Европа за 6 септември

Коментар на Вероника Денизова, В развитие, 06.09.2016

Вероника Денизова и Велко Каменов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Вероника Денизова и Велко Каменов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На европейските пазари днес FTSE 100 се откроява сред останалите индекси на червена територия, а за другите се наблюдават позитивни движения. Това каза  пазарният анализатор и водещ на "В развитие" Вероника Денизова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира трите най-поскъпнали и трите най-поевтинели акции в Европа през днешната търговска сесия. 

На първо място е Fresenius – компания, която е специализирана в производството на здравно оборудване. "Днес излезе корпоративна новина, свързана с нея, че възнамерява да придобие една от най-големите болнични групи в Испания. Fresenius, която е най-голямата публично търгувана здравна група в Германия, обяви, че ще закупи Quironsalud в сделка, която се оценява на общо 5,76 млрд. евро", каза Денизова.

На второ място се записва Berkeley Group - базирана във Великобритания компания, която се занимава със строителство и имотни сделки. Тя поскъпва с 3,64% на фона на положителни коментари от страна на различни компании, че инвестиции в нея са основа за реализиране на добри финансови резултати до края на годината и през следващата.

Трета по ръст е Cofinimmo. В кратко съобщение до медиите тя обяви, че ще емитира конвертируеми облигации с матуритет до 2021. Първоначално тяхната стойност ще бъде 150 млн. евро, като сумата може да нарасне до 220 млн. евро. 

На обратния полюс е Eurobank Ergasias, чиито акции отбелязват понижение от 2,41%. Днес повечето от гръцките банки са подложени на разпродажба, което в известна степен се дължи на новината, че европейските кредитори вероятно няма да отпуснат допълнителна помощ на Гърция по спасителния транш, защото тя все още не е изпълнила част от ангажиментите от международните кредитори.

OCI - производителят на торове и партньор в строителство и енергийни проекти, изнесе разочароващ отчет за първото полугодие. Приходите на компанията са спаднали с 15% най-вече заради по-ниските продажни цени и изгубени приходи в следствие на пожари. Акциите са надолу с 6,66%. 

Компанията за електронните разплащания Ingenico е най-големият губещ. Акциите й спадат с 12,91%, след като тя намали целта си за финансовия резултат за 2016 и каза, че 2017 може би ще е по-предизвикателна най-вече заради временно отслабване на пазара в САЩ, където регулаторите променят някои от изискванията си към компаниите за електронни разплащания, и заради трудните микроикономически условия в Бразилия. 

Чуйте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие