В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Основните моменти в данъчния спор между ЕК и Apple

Данъчният консултант Николай Иванчев в предаването В развитие, 01.09.2016

Данъчният консултант Николай Иванчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Данъчният консултант Николай Иванчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С решението си Apple да плати на Ирландия 13 млрд. евро спестени данъци ЕК иска да каже, че никой няма право да дава преференции, които водят до изкривяване на свободната конкуренция. Това обяви данъчният консултант Николай Иванчев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него е много важно, че в конкретната ситуация разследването и препоръката за налагане на тези санкции е дошла не от ЕК, която се занимава с данъчното законодателство и прилагането му, а от европейските структури, които отговарят за конкуренцията.

Експертът уточни, че по отношение на прякото облагане и в случая на корпоративния данък няма такова синхронизиране, каквото има по отношение на непреките данъци като ДДС. "Тоест всяка една данъчна администрация от различните европейски страни може сама да определя ставките на данъка и определени други моменти, както се е получило в случая с Apple", подчерта той.

Иванчев коментира, че когато една печеливша компания като Apple успее да се договори с дадено правителство да плаща един нисък данък, тя започва да генерира цялата си печалба там и не я интересува какви разходи ще покаже. От това се получава изкривяване в три аспекта. 

"Първият момент е, че в Ирландия по отношение на всички конкуренти се плаща доста по-нисък данък и се получава конкурентно предимство. Второ, изкривява се данъчната ставка, която би се платила в САЩ при едно нормално развитие, и трето - тази спогодба им позволява определени разходи да отиват в други юрисдикции, където данъкът е нулев", обясни Иванчев.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие