В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2016 продължава да бъде много добра икономическа година

Любомир Дацов във В развитие, 01.09.2016

Любомир Дацов, член на Фисклания съвет и бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, член на Фисклания съвет и бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 година продължава да бъде много добра икономическа година, без да се усеща ясно негативното развитие на икономиката в Азия и Латинска Америка, както и не толкова големият растеж като цяло в Европа. Това каза бившият зам. министър на финансите Любомир Дацов в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Основният фактор, който доминира възстановяването на икономиката, растежа и от там по-високите приходи в бюджета, продължава да бъде заетостта в следствие на относително стабилен износ, въпреки негативните сигнали от първата половина на тази годината". 

По думите на Дацов една положителна тенденция, която се развива през тази година, е като цяло относително по-високата събираемост. "И митническата, и данъчната администрация работят по-добре и има по-висока събираемост. Допълнителните приходи миналата година, които дойдоха от по-висока събираемост, бяха между 150 – 200 млн. лева, а от началото на тази година, само за първите шест-седем месеца, са 650-700 млн. лева непредвидени приходи". 

"В разходната част има две тенденции, които се очертават - по-малки разходи в сравнение с миналата година в капиталовата част, а текущите разходи нарастват относително стабилно. В краткосрочен план това няма почти никакво значение, но в дългосрочен означава, че бюджетът ще продължава да има структурни проблеми. Като цяло, обаче, данните са изключително положителни".

Понеже в България липсва регулация, когато има свръхизпълнение на приходите и законодателството е недоразвито, няма фискални правила, надявам се правителството да харчи ударно в края на годината по стара българска традиция, каза още Дацов.

Как ще се подходи спрямо харчовете по време на предизборния период? Съществуват ли квазидефицити, свързани със здравеопазването в България? Какво е максималното ниво на бюджетен дефицит, за да се избегне негативното влияние върху развитието на българската икономика?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие