В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво искат данъчните от Apple

Пазарен коментар на Делян Петришки, 30.08.2016

Делян Петришки, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Делян Петришки, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Данъчният режим в Ирландия е с 12,5% корпоративен данък. Този процент е един от най-ниските в Европа. Проблемът е, че Apple не иска да плаща дори и тези проценти, а държи зад граница 214 млрд. долара, за да не ги отчета в САЩ, където ще трябва да се платят в пъти по-големи данъци". Това каза анализаторът Делян Петришки в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Той коментира решението на Европейската комисия да глоби Apple с 13 млрд. евро.

Европейската комисия подчертава, че не поставят под въпрос целостта на данъчната система в Ирландия от гледна точка на корпоративното облагане и не става дума за нелегални практики, каза Петришки. 

Двете звена на Apple, замесените в скандала, са Apple Sales International и Apple Operation Europe, обясни анализаторът.

"Това, което са направили, е вътрешно пренасочване на огромна част от генерираните печалби от операции в Европа, Близкия Изток, Северна Африка и Индия, към т.нар. "хедофиси". Тези компании са регистрирани в Ирландия и според ирландското законодателство пренасочвайки приходите към тези хедофиси, те не подлежат на облагане в нито една страна".

Проблемът е, че се предполага, че този "хедофис" е само виртуален, че съществува само на хартия и няма никаква възможност да генерира сам по себе си никакви печалби, каза Петришки. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие