В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не се очакват изненади от речта на Йелън

Радина Колева от Investor.bg в предаването В развитие, 26.08.2016

Радина Колева и Делян Петришки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радина Колева и Делян Петришки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не се очакват изненади от речта на Джанет Йелън днес (26 август). Предполага се, че тя ще се придържа към предпазливия тон, но с перспектива за поетапно нормализиране на лихвените проценти. Това каза Радина Колева от Investor.bg в ефира на предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите й тридневният форум, който приключва в неделя, едва ли ще произведе категорични послания за краткосрочната политика на Фед. Причините за това са президентските избори през ноември, както и предстоящото излизане на двата доклада за заетостта в САЩ следващата седмица. "През последната година тези данни бяха или катализатор, или препъни камък при взимането на решения. Йелън едва ли ще си позволи по-категорична и недвусмислена риторика в това отношение", допълни Колева. 

Тя обяви, че речта на Йелън ще се фокусира върху арсенала, с който Фед разполага, ако се наложи да се справи с нов, по-сериозен икономически проблем.

"Според Wall Street Journal може да се заговори и за проблеми, произтичащи от застаряващата работна сила, както и по-слабия ръст на производителността на труда", каза Колева, допълвайки, че може би ще се повдигне въпросът за по-генерално преосмисляне на функцията на лихвените проценти.

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие