В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България се нуждае от нов цикъл на активно инвестиране

Лъчезар Богданов във В развитие, 26.08.2016

Лъчезар Богданов Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Богданов Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Емисионната политика на правителствата се води от няколко фактора, а не само от текущи нужди. Това каза икономистът Лъчезар Богданов от Industry Watch в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Той коментира данните за брутния външен дълг на България към края на юли 2016.

„В повечето случаи се отчита общото състояние на финансовите пазари, на които ще се пласира даден дълг. От друга страна не се пласира дълг, когато си в позиция да имаш ликвидни затруднения. В този смисъл изборът не е толкова пряко свързан с конкретни развития на бюджетния дефицит или очаквани други разходи по месеци. За това имаме една ситуация, в която нарасна публичния дълг, като цяло, чрез външен дълг. В същото време отчетохме абсолютно механично нарастване на фискалния резерв. “

Вероятно ще се изпълни и замисълът на финансовия министър, който загатна, че свободният касов ресурс в правителството ще бъде използван през следващите месеци и години за намаляване на публичния дълг - изплащане на стари задължения, вероятно такива с по-високи лихви, каза още Богданов.

„Намалението на външния дълг обратно към източника беше една дълга тенденция започнала 2012 – 2013 година. Тази тенденция ще се обърне, ако започне по-агресивна кредитна политика“.

По думите на икономиста българската икономика има нужда от „нов цикъл на активно инвестиране“, защото на макрониво очевидно картината е на стагниращи инвестиции и стагниращи кредити.

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие