В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Основният риск за Експат е репутационен

Константин Проданов във В развитие, 24.08.2016

Константин Проданов, главен инвестиционен мениджър в ПОК Алианц България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Проданов, главен инвестиционен мениджър в ПОК Алианц България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напоследък на нашия пазар липсват положителни, окуражителни новини. Това е добра инициатива и лъч в дъното на тунела. Това каза Константин Проданов, главен инвестиционен мениджър в ПОК „Алианц България“, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  Той коментира одобрения проспект и очакваната вторична търговия с първия борсово търгуван фонд, базиран върху SOFIX. 

"Доколко ще може тази инициатива да се превърне в геймчейнджър, зависи от детайлите на изпълнение, но мисля че като замисъл не е лош. Поставя ни малко по-добре на картата в региона, защото да имаш ETF, който да следва основния пазарен индекс, независимо от обемите, в които се търгува, създава поне впечатлението, че нещо се случва на този пазар". 

Плюсът за нас от този ЕTF е, че е мерило на интереса към нашия фондов пазар от страна на ритейл инвеститорите и на чужди инвеститори, които биха предпочели да инвестират по-пасивно, каза Проданов. "Това е индикатор на къде духа вятърът и най-общо показател за инвестиционния сантимент". 

"За да стане геймчейджър, фондът трябва много активно да се маркетира като продукт, защото дори ритейл иневститорите, които играят на БФБ не са много на ясно какво точно представлява един ETF. Второто е да намери ангажирани, заинтересовани маркетмейкъри, които да осигуряват ликвидност".

"Основният риск за Експат е репутационен", каза още Проданов. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие