В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Инвеститорите в Турция - притеснени от геополитическите трусове

Пазарен коментар на Симин Демокан, 24.08.2016

Симин Демокан, изпълнителен директор на Bloomberg - Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен директор на Bloomberg - Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американският вицепрезидент Джо Байдън е най-важната политическа фигура от САЩ, която посещава Турция след неуспешния преврат преди повече от месец. Това каза изпълнителният директор на Bloomberg – Турция Симин Демокан в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Байдън ще се срещне с министър-председателя Йълдъръм и с президента Ердоган, като една от дискутираните теми ще бъде екстрадирането на ислямския духовник Фетулах Гюлен, за когото Турция твърди, че стои зад неуспешния опит за преврат. Друг много важен въпрос за разискване е борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Влошаващата се геополитическа ситуация тревожи инвеститорите, каза Демокан. "Индексът Борса Истанбул се понижи с 2.5% и е на път да достигне най-ниското си ниво в проценти от 21 юли насам. Той се представя най-зле сред световните индекси".

"Наблюдава се поевтиняване на турската лира спрямо долара за пети пореден ден. Това е тенденция сред валутите на развиващите се пазари, тъй като трейдърите дават 28% шанс Фед да повиши лихвите през следващия месец".

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие