В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Volkswagen със срив на доставките заради Дизелгейт

Пазарен коментар на Делян Петришки, 22.08.2016

Делян Петришки, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Делян Петришки, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как един доставчик може да навреди сериозно на гигант като Volkswagen, докато компанията се опитва да набави средства, за да се бори със скандала Дизелгейт? Колко сериозни са проблемите на компанията със свръхпроизводството на модела Golf? Как пазарите реагираха на тази новина? Това коментира пазарният анализатор Делян Петришки в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Спира производството на най-добре продавания модел на Volkswagen – Golf, като ще бъдат засегнати шест фабрики. Принудителното спиране е резултат от спор между основен доставчик на компоненти компанията - босненската Prevent Group".

Случаят ще засегне почти 10% от работната сила на Volkswagen, като в принудителен отпуск или ангажирани за непълен работен ден ще се окажат близо 27 700 работници, обясни Петришки.

"Доставчиците твърдят, че в усилията си Volkswagen да намери средства, за да си плати компенсациите си, свързани с Дизелгейт, компанията прехвърля тежестта върху основната си верига на доставките, върху своите доставчици. В случая има анулиран договор, който трябва да влезе в сила от догодина. Заради направени инвестиции от страна на Prevent Group, компанията претендира за компенсации в размер на 58 млн. евро".

Вижте целия коментар:

 

 


 

Един поддоставчик може да изиграе лоша шега, компанията вероятно се опитва откъдето може да набави някакви средства, колко сериозен е проблемът на фолксфаген със свръхпроизводството на Голф след като планират две прекъсвания за около седмица през октомври и около коледа. Акциите на Фолксфаген почти не реагират на тази негативна новина. 

 

Последни новини
Още от В развитие