В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще има нова проверка на активите за българските банки

Емил Ангелов във "В развитие", 22.08.2016

Емил Ангелов, зам. изпълнителен директор на Банка Пиреос България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Ангелов, зам. изпълнителен директор на Банка Пиреос България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"След 2-3 години българските банки отново ще минат през проверка на качеството на активите. Това е регулярен формат, особено когато започва да се говори за присъединяване към еврозоната". Това каза Емил Ангелов, изпълнителен директор на Банка Пиреос България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

В Европа и в България има тенденция за допълнителни регулации върху банковия сектор, заради натиска на обществото, а и популизмът от страна на политиците, каза още Ангелов. "Очакванията от банките след количествени улеснения са за по-голямо кредитиране, но понякога тези фактори си противоречат": 

"Да въвеждаш допълнителни регулации и да наливаш евтини пари е като да дадеш чисто нови маратонки на състезател, но да му вържеш връзките. Ние се справяме, но регулаторните свръхочаквания раждат свръхпропорции". 

"Оптимист съм не само за банковия сектор. Ако погледнете около нас, ще видите, че растежът е добър", каза още банкерът.

"Виждам изключителни перспективи. Виждам проекти, които до преди година-две не са излизали на масата. Виждам увеличено желание за потребление. Хората се решават да вземат потребителски кредит или ипотечен. Лихвите играят роля. Бизнесът е по-склонен да мисли за нови проекти. Финансовата индустрия не може да предизвика икономически растеж, но може да го подкрепи". 

Вижте целия коментар:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие