В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не е ясно какъв отговор ще получим за Еврозоната

Проф. Христина Вучева и д-р Боян Иванчев във В развитие, 17.08.2016

Проф. Христина Вучева, бивш финансов министър и д-р Боян Иванчев, доктор по икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Христина Вучева, бивш финансов министър и д-р Боян Иванчев, доктор по икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коментар на проф. Христина Вучева, бивш финансов министър и д-р Боян Иванчев, доктор по икономика, за резултатите от стрестестовете и проверката на активите на банките в България. Интервю на Делян Петришки в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

 Проф. Христина Вучева: "В очакване сме, че след проверката на активите и стрестестовете ще последва административната процедура за влизане в чакалнята на Еврозоната. Не сме чули такова изявление от страна на управителя на БНБ, но скоро можем да го очакваме. Не съм оптимист за това какъв отговор ще получим, но важното е, че ние сме направили това, което трябва, като държава". 

Проф. Вучева: "Някои казват, че тези проверки са излишни, но всички знаят, че банкирането е дейност, която подлежи на регулация. Кризата през 2008 година до голяма степен се дължеше на отслабване на регулациите". 

Д-р Боян Иванчев: "Стрестестовете са проведени по методика, харахтерна за ЕЦБ и другите европейски държави".

Д-р Иванчев: "Както се постави определен проблем, определена тема за дискутиране, такъв отговор ще бъде получен. Аз поставям проверката на качеството на активите на цялата банкова система в България в положителен контекст. Това е добре за страната ни, за банковата ни система, за икономиката ни".

Проф. Вучева: "Обществото трябва да получи своята по-голяма доза доверие към банковата система. То страда синдром на непрекъснато недоверие. Не че няма достатъчно основание, разбира се. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие