В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какви са шансовете на политическите сили в надпреварата за президентските избори

Анастас Стефанов, политолог от Изследователския център Тренд, в предаването В развитие, 15.08.2016

Анастас Стефанов, политолог от Изследователския център Тренд. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анастас Стефанов, политолог от Изследователския център Тренд. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За събитие на лятото в предварителната президентска кампания може да се определят преговорите в левицата. Това коментира политологът Анастас Стефанов от Изследователския център "Тренд" в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му за левицата е важно да покажат жизненост и кондиция в президентската надпревара. "Самият факт на лекото лансиране на кандидатурата на ген. Румен Радев показва договореност – от една страна преди да започне реалният процес, а от друга за по-дългосрочни единни действия или евентуални предсрочни парламентарни избори", коментира политологът. Според него ГЕРБ не предприема по-различни действия спрямо това, което направиха през 2011. "Отлагайки своята кандидатура до голяма степен принудиха останалите политически субекти да играят тяхната игра", каза Стефанов. Въпреки това, ако конкурентите искат да изравнят позициите си, те трябва да изпреварят с оригинална оферта или лансират кандидатурата си по-рано, отбеляза той. При добра мобилизация ГЕРБ може да спечели президентските избори самостоятелно. От друга страна, в думите на Борисов се разчита предупреждение към коалиционните партньори и форма на сътрудничество на втори тур на президентските избори, посочи още той. 

От гледна точка на Реформаторския блок добрият резултат се застрашава с всеки изминал ден, в който пропускат да лансират своята кандидатура и да покажат, че са единни по отношение на нея. Патриотите ще си играят със страховете на обществото, смята политологът. Другите партии също ще се опитат да извлекат своеобразен капацитет за всяка една от кандидатурите, допълни още Стефанов. Антисистемните играчи работят с проблемите на политическата система, елита и статуквото, с което няма да се чувстват удобно в президентската надпревара, посочи политологът. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие