В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

DAX излиза на зелена територия

Пазарен коментар на Юън Потс, 15.08.2016

Юън Потс, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато Великобритания се подготвя за ключови икономически новини след референдума, eвропейските акции се повишават. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg - Лондон, в своя коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Акциите са се покачили малко на повечето европейски пазари. Германският DAX излиза на зелена територия за първи път през тази година. Германските автопроизводители също помагат за увеличението на индекса. Автомобилостроенето е най-добре представящия се сектор в Европа днес. Здравеопазването, както и нефтените и газови компании, също са нагоре".

По думите на анализатора 8 от 19 групи са надолу днес, като миньорските акции са най-зле представящите се. "Търговията на Stoxx 600 е 71 % по-ниска от средната стойност за последните 100 дни.

Един любопитен акцент, за който говори Потс е, че "акциите на компанията, която стои зад детското предаване "Прасето Пепа" скочиха, след като компанията за частен капитал KKR & CO обяви, че ще наддава за нея. Разпространителя на филми и телевизионни предавания ENTERTAINMENT ONE, който отказа предложение на ITV от миналата седмица, се покачи с до 8% след новината".

"Акциите на петролните и газовите компании се покачват, като петролът се покачи над 45 долара за барел в Ню Йорк за първи път от три седмици. Инвеститорите залагат, че производителите на суров петрол ще подновят разговорите за стабилизиране на цените. Това става, след като Саудитска Арабия сигнализира, че е готова да обсъди въпроса на неофициална среща на ОПЕК следващия месец. Междувременно, Русия заяви, че е готова да се включи в разговори за съвместно замразяване на производствените квоти, ако е необходимо. Петролът възстанови над 10% откакто навлезе в мечи пазар по-рано този месец".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие