В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ръстът на заплатите в България изпреварва икономическия ръст

Димитър Бъчваров във В развитие, 12.08.2016

 Димитър Бъчваров, макроикономически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Бъчваров, макроикономически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Слабият вътрешен пазар и доминиращите външнополитически рискове са причина бизнесът да се въздържа от инвестиции. Това каза Димитър Бъчваров, макроикономически анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"България е външна граница за ЕС. Процесите в Турция са доминиращ фактор в краткосрочен, средносрочен, а дори и дългосрочен план. Представете си как би изглежда всичко това през очите на един инвеститор, който би имал планове да инвестира в България. Едва ли биха изглеждали добре. България ще бъде първият буфер за една последваща емигрантска вълна с всички последствия за това. Това се отразява и на резултатите за шестмесечието. ПЧИ за шестмесечието са на най-ниското си ниво, като процент от БВП от 2008 насам".

Българската икономика не може да се нарече силна, но тя понася по-добре кризисните процеси от Централна Европа, каза Бъчваров. "3% за икономика, която тръгва от дъното на европейските икономики е малък растеж. За да можем да кажем, че е устойчива и здрава икономиката ни трябва да имаме растеж, който да надхвърля 2-2,5 % средния в Европа. Тоест растеж от над 4 на сто вече бихме могли да говорим за добро здравословно състояние. Но за момента този растеж не е лош с оглед на дългосрочните рискове, които всички инвеститори виждат и българските и чуждите".

"Вярно е, че за пръв път от доста време имаме увеличение на крайното потребление, но една част от него се дължи на т.нар. икономически туристи от Гърция, където нещата много поскъпнаха и от загубата, затварянето на значителна част от туристическите пазари за Турция. Те се насочиха насам, защото туризмът е внос на потребление. Дали това ще бъде трайна тенденция, тепърва предстои да видим. Данните са добре за този момент, но не е ясно дали ще бъдат запазени. По-скоро съм песимист".

ъстът на заплатите в България изпреварва икономическия ръст. Изпреварва и добавената стойност и това е нормално за страна, която трябва да догонва своите конкуренти", каза още експертът.

"Германия ще успее да държи на повърхността Еврозоната, защото въпреки проблемите, които има икономиката й, тя е много силно еманципирана от политическото си ръководство, за разлика от България".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие