В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Поредна греда за паричната политика на Великобритания

Свилен Колев от Investor.bg, В развитие, 10.08.2016

Свилен Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Свилен Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новата програма за изкупуване на активи от страна на Английската централна банка среща трудности от самото начало, като във вторник, втория си ден на действие, аукционът не успя да изпълни търсеното количество, което централната банка поиска да изкупи. Това каза Свилен Колев от Investor.bg в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria, уточнявайки, че става въпрос общо за 1,17 млрд. лири в ДЦК, като 52 млн. лири не са достигнали, за да се изпълни това количество. 

Колев коментира, че пенсионните фондове и застрахователните компании, страдащи от задълбочаваща се криза с финансирането, отказват да продават британски държавни ценни книжа. 

"Първият аукцион в понеделник беше презаписан 3,6 пъти, а вторият има недостиг. Wall Street Journal подчерта, че аукционът от вторник е първият от 2009, който не е изпълнен изцяло", каза още той.

Колев коментира и изкупуванията на корпоративни облигации от страна на ЕЦБ и Английската централна банка. "В рамките на 18 месеца Английската централна банка ще иска да закупи ДЦК на стойност до 10 млрд. лири, деноминирани в британска валута. Те трябва да имат инвестиционен рейтинг от поне една от големите рейтингови агенции. Може би тук основната цел на институцията е да намали разходите за финансиране на предприятията чрез емисиите на нови облигации, а не толкова да подкрепи самия пазар", каза той. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие