В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕС е светлият лъч в търговското салдо на България

Свилен Колев във В развитие, 09.08.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Може да се очаква, че идните месеци ще бъдат трудни заради спада на световната търговия. Това каза анализаторът Свилен Колев, Investor.bg, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Той коментира изнесените от НСИ търговски данни за България към месец юни.

"Износът към трети страни продължава да тежи на търговското салдо, а Европейският съюз се оказва светлият лъч, защото само за тази част на ствета износът расте. И все пак той все още не е достатъчен, за да компенсира двуцифрените понижения при външната търговия със страните извън блока, които НСИ продължава да регистрира".

Според специалистът, докато "картината при търговското салдо не се различава особено спрямо данните от последните месеци, които са помрачени от влошената търговия с т.нар трети страни, темповете на понижения както при експорта, така и при импорта се забавят".

През юни износът на България спада за четвърти пореден месец, а вносът – за седми пореден път. В шестия месец на 2016 общият износ намалява с 1,8% на годишна база, като забавя темпото на спад в сравнение с отчетените през май 5,4%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Факт е, че общият експорт е надолу в четири от последните пет месеца, като пониженията са вече и четири поредни. В края на юни сме изнесли стоки на стойност 21,69 млрд. лв., което е с 3,2% по-малко спрямо първите шест месеца на миналата година. Само през юни износът е за 3,95 млрд. лв.

Анализ на Свилен Колев по темата можете да прочетете в Investor.bg.

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие