В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

От 9 до 15 евроцента на литър е печалбата на големите дистрибутори на горива

София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката, в предаването В развитие, 04.08.2016

София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Mаржовете на цените на дребно за най-големите дистрибутори на пазара на горива в България са в диапазона от 9 до 15 евроцента на литър бензин по данни за периода 2010-2013. Това каза бившият зам.-министър на икономиката София Касидова в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ пазарът на горива на дребно възлиза на около 9 млрд. лева. Той има олигополна структура, при която ценообразуването е инерционно. Водещият играч, опредящ цените на пазара, е ЛУКОЙЛ Нефтохим, следван от останалите пазарни играчи, настройващи ценовата си политика спрямо него.

Секторът може да се реформира по няколко линии, коментира още икономистът. "В КЗК не може да има само юристи", смята Касидова. "Необходими са микроикономисти, които разбират от секторни анализи, за да се изследва структурата на ценообразуването на пазара, пазарните дялове или да се изготви индекс, който да покаже концентрацията на него". Ако пазарът не бъде реформиран към по-конкурентна структура, достъпът на малки играчи, които продават на много по-ниска цена, ще продължи да бъде затруднен, отбеляза още тя. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие