В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какви ефекти може да има въвеждането на минимално заплащане за висшисти

Христина Христова, бивш социален министър, в предаването В развитие, 28.07.2016

Христина Христова, бивш социален министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христина Христова, бивш социален министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предлаганата мярка за въвеждането на минимално заплащане за висшисти е позитивна стъпка от гледна точка на това, че се инициира дебат за минималната работна заплата (МРЗ). Възникват обаче редица въпроси, свързани с качеството на висшето образование в България, които могат да доведат до негативни последици за страната. Това каза бившият социален министър Христина Христова в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя коментира още дали може да се очаква ръст на безработицата при евентуалното въвеждане на подобна мярка. В основата си работната заплата, в това число и МРЗ трябва да се разглежда като еквивалент на количество и качество труд. Връзката между възнаграждение и труд е обратната – от качеството и количеството на труда към възнаграждението, посочи Христова.

„Както имаме безработица, средна за ЕС, така имаме и недостиг на квалифицирана работна сила за потребностите на икономиката“, каза още тя. По думите ѝ въвеждането на предлаганата мярка би могло да допринесе до известна степен за подобряване на тази негативна тенденция. Според бившия социален министър от основно значение е качество на работната сила в България. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие