В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарите в очакване на изявлението на Фед

Радина Колева от Investor.bg в предаването В развитие, 27.07.2016

Радина Колева от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радина Колева от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изявлението на американската централна банка ще бъде единственото, върху което инвеститорите ще могат да се фокусират, за да разгадаят нагласите на Фед. На последните няколко заседания пазарът на труда се оказа пречка пред затягането на паричната политика. Това коментира Радина Колева от Investor.bg, която открои пет фактора, които инвеститорите да следят отблизо след срещата на централната банка, в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria 

Според пазара на фючърси на федералните фондове шансът за повишение на лихвите през септември е едва 20%, а за декември нараства до малко над 40%, посочи още тя.

Вторият фактор е свързан с това как Фед оценява глобалните развития. Според редица анализатори потенциалното влияние на Brexit върху САЩ ще е по-скоро ограничено. Растежът на САЩ и инфлацията са други ключови фактори, за който инвеститорите трябва да следят в реториката на централната банка. Инфлацията както в САЩ, така и в повечето развити икономики, е далеч от целевото ниво от 2%. От стенограмата от последното заседание на Фед стана ясно, че ниските цени в глобален мащаб и слабото търсене оказват натиск в посока надолу и върху инфлацията в САЩ. Единодушието във Федералната комисия по операциите на открития пазар е последният фактор, към който пазарите трябва да насочат своето внимание. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие