В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво да очакваме от пазарите през втората половина на годината

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването В развитие, 27.07.2016

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изненадващото решение на Великобритания да напусне ЕС, както и несигурността около банковия сектор в Европа ще доведат до забавяне на икономическия растеж през втората половина на годината. Това каза главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев в предаването "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той представи прогнозата на инвестиционния посредник за второто полугодие на 2016. По думите на Цачев е възможно през някое от следващите тримесечия в еврозоната да видим нулев растеж на годишна база, но няма да се стигне до рецесия. Основният риск пред глобалната икономика остава несигурността около бъдещето на Европа. 

Цачев прогнозира, че до края на годината ще има поне едно повишение на лихвите в САЩ, а през първото тримесечие на 2017 - още едно. Той допълни, че няма причина за сериозни движения при двойката евро-долар. 

"Златото вече достигна максимума си в някаква степен. Предполагам, че през следващите няколко месеца ще видим корекция, но тя ще е сравнително слаба", допълни финансистът. 

Според него цената на петрола в диапазон $40-50 за барел е доста добра към момента, защото бизнесът успява да се справи и в същото време световните запаси са на много високо ниво. Цачев не очаква да има забележим спад при тях. 

От ЕЛАНА Трейдинг прогнозират още между 2 и 3% растеж на българската икономика до края на годината, с което ще се запазят достигнатите нива. Цачев обаче очерта потенциалния риск около събитията в Турция, който може да доведе до спад на инвестиционната активност. 

Целия разговор вижте тук:

 

 

Последни новини
Още от В развитие