В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Най-големите загуби днес са в Турция

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, 21.07.2016

Лондонската борса. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Лондонската борса. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейските акции се понижиха от най-високите си стойности за последните четири месеца преди първото преразглеждане на политиката на ЕЦБ след вота за Brexit. Това каза пазарният анализатор Сандра Килхоф, Bloomberg - Лондон, в своя коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "Причина за това са спекулациите, че ЕЦБ ще остави политиката си непроменена днес и ще даде знак за по-нататъшни облекчения по-късно през годината".

"Според проучване на Bloomberg повишаването на лихвения процент е малко вероятно и има само 10% вероятност от намаляването му. Но вероятността от такъв ход по-късно през годината нараства".

Stoxx 600, FTSE100, CAC и DAX са надолу с около 1/3 от процента, но най-големите загуби днес са в Турция, където акциите спаднаха най-много в световен мащаб, каза анализаторът. "Това стана, след като вчера Standard and Poor's намали кредитния рейтинг на Турция, поради завишения политически риск. Първоначално лирата спадна до рекордно ниско ниво спрямо долара, но оттогава се възстанови, като се покачи с 0,7 %".

"Еврото е почти без промяна, след като по-рано поскъпна спрямо долара, а доходността по германските 10-годишни ДЦК е почти 0%. Те се търгуват без промяна преди срещата на ЕЦБ".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие