В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стана ли Турция атрактивна за инвестиции след опита за преврат

Пламен Пейчев, главен дилър на Trader.bg, в предаването В развитие, 19.07.2016

Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

На поевтиняването на турската лира може да се гледа като на нещо позитивно, защото ще направи конкурентоспособна икономиката на страната и ще доведе до по-големи печалби. Акциите на турските компании  би трябвало да се повишат, а средносрочно може да се спечели от бъдещо възстановяване на цените. Спадът при валутата ще направи конкурентоспособен туризма, защото така Турция ще стане по-евтина дестинация.

Това каза в предаването "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria Пламен Пейчев, главен дилър на Trader.bg

По думите му реакцията на пазарите в следствие на опита за преврат в южната ни съседка е била в рамките на очакваното. "В понеделник американските и европейските пазари отвориха с ръст. От тук нататък не мисля, че ще има някакъв по-сериозен спад", подчерта експертът.

Той обяви, че не очаква събитията да доведат до разрив в отношенията на Турция с НАТО и ЕС. "Сега ЕС има повече нужда от Турция, отколкото Турция от ЕС". 

Според Пейчев очакванията за представянето на американските компании са леко преекспонирани и е много вероятно пазарът да регистрира спад от 5-10% в рамките на една здравословна корекция. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие