В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ниво от 1,30 долара за паунд трудно ще бъде преминато

Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването В развитие, 14.07.2016

Централата на Английската централната банка в Лондон; Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Централата на Английската централната банка в Лондон; Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Всички основни институции във Великобритания предпочитат да изчакат, за да видят как ще се развие ситуацията. Раздвижващото събитие би било активирането на чл. 50 от Лисабонския договор. Дотогава институциите могат да останат в една по-изчаквателна позиция. Това каза финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването „В развитие“ с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria по повод решението на Английската централна банка да остави основните лихвени проценти непроменени. 

Според него на следващото заседание на Английската централна банка през август също не се очаква да бъдат предприети повече стимулиращи мерки, тъй като шокът от гласуването за Brexit до някаква степен е отшумял, предстои да се видят намеренията на новото правителство на Великобритания и да излязат данни, свързани с ефектите от Brexit върху британската икономика. В следващите месеци може да се наблюдава изключително нервен курс на британския паунд спрямо щатския долар, коментира финансовият анализатор. Не са изключени и сериозни дневни движения. Ниво от 1,30 долара за паунд може да се формира като своеобразно дъно, което трудно ще бъде преминато, смята Ваньов. 

Той коментира още политическата ситуация във Великобритания и встъпването в длъжност на новия премиер на Обединеното кралство Тереза Мей. По думите му сформираният екип ще се провали в основната си мисия, а именно да изведе страната от ЕС. Британската икономика може да се справи с напускането на ЕС, но с цената на устойчив спад, който много трудно ще бъде преодолян. Ако се стигне до задействане на чл. 50 и излизане на Великобритания от ЕС, ефектът ще бъде дългосрочен.

Вижте състава на новото правителство на Великобритания.

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие