В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Великобритания ще намали още лихвите

Пазарен коментар на Сандра Килхоф във В развитие, 13.07.2016

Сградата на Английската централна банка. Лондон, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Сградата на Английската централна банка. Лондон, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Лирата се насочва към най-дългата си печеливша серия от два месеца, докато Тереза Мей отива към Downing Street 10. Изборът й намали част от политическата несигурност около референдума за членство в ЕС. Това каза Сандра Килхоф от Bloomberg в Лондон в своя пазарен коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Новият премиер оказа положително влияние и на 10-годишните британски ДЦК, които се търгуват с повишение", отчете тя.

"Търговия на пазарите в Европа е смесена, като Stoxx 600 и Dax се колебаят между печалби и загуби, а FTSE 100 и CAC 40 се търгуват нагоре с около 0,25%. Отбелязва се край на 5-дневното повишение на  Stoxx 600, като той се повиши с до 5,5%".

Гуверньорът Марк Карни и неговите колеги от Английската централна банка започват двудневни преговори, като това е първата среща след Brexit, каза още Килхоф. "Икономистите очакват, че банката ще намали лихвите за пръв път от 2009 насам до едва 0,25%". По думите й се предполага, че Карни ще използва същия подход, като при изправянето на крака на Централната банка на Канада. 

"WTI и Brent петролът са надолу с повече от 1 % и съответно се търгуват за $46 и $47 за барел. Това става, след като Международната енергийна агенция каза, че добивът от Близкият изток се е покачил до рекордно ниво, което показва, че стратегията на ОПЕК е успешна".

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие