В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Оставката на Мрамор не притесни пазарите

Борис Черни, репортер на Bloomberg за Словения, в предаването В развитие, 13.07.2016

Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Оставката на финансовия министър на Словения Душан Мрамор беше неочаквано събитие. Това каза Борис Черни, репортер на Bloomberg за Словения, в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му отзивите от управлението на Мрамор като финансов министър са позитивни. Той намалява бюджетния дефицит на страна до под 3% предвид голямото му увеличаване заради спасяването на банки през 2013. Най-голямото постижение на Мрамор според самия него е консолидирането на публичните финанси и подобряването на позицията на Словения. Преди около 2 седмици международната рейтингова агенция S&P подобри кредитния рейтинг на страната, аргументирайки се с намаляването на нивата на дълг, дефицит и спасяването на словенски банки през 2013. Изненадващо е, че пазарите пренебрегнаха оттеглянето на финансовия министър. Доходността по 10-годишните облигации на Словения спада, което означава, че инвеститорите не смятат оставката на Мрамор за сериозно събитие, каза още Черни.

Репортерът на Bloomberg коментира още действията на властите в Словения във връзка с обиска в централната банка на страната.Това е скандал от една страна между ЕЦБ и Словенската централна банка и от друга между словенските обвинители и полицията. Според него президентът на ЕЦБ Марио Драги ще се опита да спре това разследване. Спорът все още е в зародиш, но изглежда, че ще става все по-сериозен предвид и оставката на финансовия министър, смята Черни. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие