В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Лирата е най-зле представящата се валута от развиващите се пазари

Пазарен коментар на Симин Демокан, 13.07.2016

Фондова борса – Истанбул, Турция. Снимка: Staton R Winter/Bloomberg News. Фондова борса – Истанбул, Турция. Снимка: Staton R Winter/Bloomberg News.

Турските финансови пазари се повишават за трети пореден ден, като се насочват към най-високото си ниво на затваряне от 2 май насам. Това каза в своя пазарен коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният продуцент на Bloomberg  в Истанбул Симин Демокан

"Това е общата тенденция при развиващите се пазари, след като инвеститорите залагат, че ще видим допълнителни стимули в основните икономики. Това подкрепи търсенето на по-рискови активи".

"Борса Истанбул се повишава с около 3 десети от процента. Лирата се обезценява спрямо долара след като вчера поскъпна. В момента е на ниво от 2,9 лири за долар и е най-зле представящата се валута от развиващите се пазари".

В четвъртък в Турция ще излезе баланса по текущата сметка за май, каза още Демокан. "Според изследване на Bloomberg, икономистите очакват дефицитът да се свие до 2,7 млрд. долара спрямо предходния месец, като спадащите цени на енергията спомагат за това. В петък ще разберем и повече за здравето на сектора на заетостта.

"Според икономисти, анкетирани от Bloomberg, се очаква безработицата да продължи да спада. Очакваме нивото и да бъде 9,99% през април. През март, тя спадна до 8 месечно дъно".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие