В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Казусът в Словения е удар върху репутацията на Словенската централна банка и ЕЦБ

Христина Вучева, бивш министър на финансите, в предаването В развитие, 13.07.2016

Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Влизането на разследващите органи в сградата на централната банка на Словения и изземването на важна информация, собственост на ЕЦБ и Словенската централна банка, е недопустимо. Това е удар в много тежък момент върху репутацията не само на Словенската централна банка, но и върху тази на ЕЦБ. Това каза Христина Вучева, бивш министър на финансите, в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея последиците ще се задълбочават, като предстои да набират инерция в много от страните в ЕС. Въпросът е принципен, каза бившият финансов министър. Тя направи аналогия с казуса КТБ, когато също така е имало много разнопосочни тълкувания. Резултатът беше тежък и доведе до над 5-6 млрд. лева загуби за българското население и над 1,7 млрд. за държавния бюджет, водейки до увеличаване на дефицита.

От ЕЦБ трябва да настояват и да направят всичко възможно да намерят най-подходящите начини да ограмотят правозащитните органи във всички страни членки на ЕС, а именно, че каквато и голяма цел да си поставят за разследване на престъпления и предотвратяване на нарушения не трябва да го правят по начин, който накърнява независимостта на централните банки, коментира още Вучева. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие