В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Един на всеки 14 гимназисти се смята за добре подготвен финансово

Елена Лилова, социолог от Алфа Рисърч, В развитие, 07.07.2016

Елена Лилова от Алфа Рисърч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елена Лилова от Алфа Рисърч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един на всеки 14, или само 7% от учениците между 9 и 12 клас, се смята за добре подготвен що се отнася до личните му финанси. 55% от учениците се определят като недостатъчно финансово грамотни. Това каза социологът Елена Лилова, в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria, цитирайки данни от изследване на Алфа Рисърч

Тя обясни, че има съществена разлика в това как оценяват себе си по-малките и по-големите ученици. "36% от деветокласниците казват, че са добре подготвени финансово, а от 12 клас те са вече 56%. Не е без значение и какво е училището. Учениците в специализираните училища демонстрират по-високи знания и по-висока самооценка."

Лилова заяви още, че гимназистите са най-добре запознати с дейността на заложните къщи, след това на застрахователните компании и едва на трето място - на търговските банки. По думите й някои държавни финансови институции като Сметната палата и КФН остават извън сферата им на познание. 

Социологът коментира и, че целият процес на подобряване на финансовата грамотност трябва да тръгне от това учениците да се научат как да планират и управляват собствените си разходи и как да спестяват. Лилова посочи, че рисковите групи тук са децата от по-малките населени места и от семейства с по-нисък социален статус. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие