В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дъблин - с всички шансове за технологична столица

След Brexit Ирландия инвестира 2 млн. евро за привличане на таланти. Коментар на Елена Кирилова, Investor.bg във В развитие, 01.07.2016

Европейската централа на The Google Inc. в Дъблин, Ирландия. Снимка: Paul McErlane/Bloomberg Европейската централа на The Google Inc. в Дъблин, Ирландия. Снимка: Paul McErlane/Bloomberg

Доста голям проблем ще имат технологичните компании след Brexit, защото много голяма част от приходите на американските компании идват от чуждестранни пазари, включително от Великобритания. Обръщането на тези нарастващи приходи от чужбина в долари ще бъде доста голям проблем на фона на силната щатска валута. Друг проблем, който всички следят е какво ще се случи с регулацията на технологичния сектор в Европа като цяло. Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Великобритания настояваше регулациите за технологичния бранш да бъдат доста по-слаби, отколкото иска Европейския съюз. Сега съществуват опасения, че ЕС ще затегне доста регулациите".

Кирилова каза, че проучвания показват, че спада на инвестициите в технологичния сектор е 10%, а други прогнози са дори още по-песимистични - 15%. "Предишната прогноза, ако Великобритания не бе решила да излезе от ЕС, бе че инвестициите в сектора ще бъдат от 90 до 100 млрд. долара".

На този фон "Дъблин успява да привлече доста технологични компании и разполага с доста голямо портфолио от такива, както и с млади хора, които имат интерес в тази сфера. Ирландия предлага и най-ниския корпоративен данък в Западна Европа - 12.5%. Тя е добро място и за лицензиране на авторски права, защото патентите и доходите от авторски права се облагат със само с 6,25%".

ази седмица, съвсем адекватно, в точния момент, Ирландия заяви, че ще инвестира 2 млн. евро за привличане на около 3000 технологични таланти от Централна и Източна Европа".

Очаквайте видео с целия коментар:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие