В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Великобритания навярно вече върви към рецесия

Виктория Тошкова, Investor.bg, В развитие, 30.06.2016

Виктория Тошкова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Виктория Тошкова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Компанията за икономически данни Markit представя месечни проучвания за производството, строителството и услугите във Великобритания, като и трите показателя сочат низходяща тенденция. Това заяви в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки международният редактор на Investor.bg Виктория Тошкова, която говори за последните данни от Обединеното кралство. Данни под 50 пункта показват свиване в сектора, като и трите индикатора през май са малко над това ниво, показва информацията, представена на 3 юни, допълни тя. 

Допълнителен анализ на компанията показва колко близки са тези данни до данните за БВП, каза Тошкова, добавяйки, че за техническа рецесия по принцип се смята спад на БВП през две последователни тримесечия. 

Изглежда неизбежно по-високата несигурност вследствие на референдума да доведе до допълнително отдръпване на бизнеса и потребителската активност през следващите месеци, заяви тя, позовавайки се на главния икономист на Markit Крис Уилямсън. Това засилва перспективата за вероятно свиване на икономиката през втората половина на годината, допълни тя. 

Повече можете да прочетете в материала на Investor.bg.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие