В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще заеме ли Шотландия мястото на Великобритания в ЕС

Джоунс Хайдън във В развитие, 30.06.2016

Дейвид Камерън, премиерът на Великобритания разговаря с Ксавиер Бетел, министър председател на Люксембург, по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, Белгия. 28.06.2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Дейвид Камерън, премиерът на Великобритания разговаря с Ксавиер Бетел, министър председател на Люксембург, по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, Белгия. 28.06.2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Великобритания е поела по пътя към излизане от ЕС и изглежда това ще се случи. Това каза Джоунс Хайдън, Bloomberg Брюксел в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Дейвид Камерън трябва да остави това в ръцете на своя наследник, а ние няма да знаем кой ще бъде той до септември.

"Възможно е шотландският парламент да наложи вето на този процес, защото парламентът на Шотландия и този на Северна Ирландия трябва да ратифицират сделката, преди тя да продължи. Все още има доста неизвестности, но импулсът е там, а ЕС каза „Вие избрахте да напуснете и сега е време да го направите“. 

На въпроса на Петришки доколко реална е възможността Шотландия да напусне Обединеното кралство, за да остане в Европейския съюз, Хайдън отговори така: "Изглежда, че това е доста сериозна възможност. Спомнете си, че шотландците гласуваха за оставане в рамките на Великобритания по време на референдума си, но сега ситуацията е различна. Миналата седмица те гласуваха за оставане в ЕС. Шотландия има сериозен интерес да запази връзките си с ЕС". 

"Процесът за предоговаряне, през който ще премине Великобритания, след Brexit, е двугодишен и в края на този процес Шотландия би могла да заеме мястото на Великобритания и да остане пълноправен член".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие