В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Великобритания загуби значението си за външната политика на САЩ след Brexit

Д-р Суати Дингра, преподавател в London School of Economics, в предаването В развитие, 29.06.2016

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Великобритания загуби важността си за външната политика на САЩ след решението на британците да напуснат ЕС. Фактът, че Обединеното кралство е част от ЕС дава на Великобритания голяма тежест на световната икономическа сцена. Островната държава няма да има толкова силен глас, когато напусне ЕС. Това каза д-р Суати Дингра, преподавател в London School of Economics, в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й договарянето на благоприятна сделка между Великобритания и САЩ е малко вероятно да бъде реализирано. Обединеното кралство трябва да се фокусира върху постигането на търговски споразумения със страни извън ЕС. Икономическото отделяне на Великобритания от ЕС ще доведе до промяна на стандарта на живот на Острова. Икономическата и политическата цена от излизането на Великобритания от ЕС е много висока, смята д-р Дингра. Според нея сделка, при която ще отпаднат тарифните и нетарифните ограничения пред търговията на Великобритания с ЕС, както и участието й в икономическата интеграция, не е постижима. За Великобритания е важно да има достъп до единния пазар.

Референдумът показа недвусмислено желанието на Шотландия и Северна Ирландия да останат в ЕС. Не е изключено промените на обстоятелствата във Великобритания да доведат до референдум за независимостта на Шотландия от Обединеното кралство, коментира още тя.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие