В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

35% спад на туристическия поток в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан, 29.06.2016

Цветя и послания на различни езици пред мемориала в близост до мястото на самоубийствения атентат в район Султанахмет в Истанбул, Турция. 14 януари 2016. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Цветя и послания на различни езици пред мемориала в близост до мястото на самоубийствения атентат в район Султанахмет в Истанбул, Турция. 14 януари 2016. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Служител на правителството в Турция съобщи, че загиналите в атентата на аерогарата в Истанбул са 40, а ранените 200. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул, в своя коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Никой не е поел отговорност за нападенията вчера, но турският премиер  Бинали Йълдъръм каза, че по всичко изглежда, че Ислямска държава е отговорна за този атентат. Турция сега трябва да се справя с терора от страна на Ислямска държава и на кюрдската групировка ПКК".

"През последната година почти 300 души са загинали в терористични атаки в Истанбул и Анкара".

Демокан каза, че Борса Истанбул е "осъмнала с най-ниските си нива в процентно изражение от 24 юни насам повсеместно". По думите й турските авиолинии са отбелязали спад от 2,5%, но турската лира се е покачила спрямо долара с около 3 десети от процента.

"Чуждестранните туристи са намалели с 35% през май спрямо предходната година. Това е най-значимият спад във вече десети пореден месец. Турция беше шестата най-популярна туристическа дестинация в света, но не само тероризмът държи туристите далеч".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие