В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Щетите на Volkswagen AG удариха 15 млрд. долара

Пазарен коментар на Мартин Илиев, 28.06.2016

Графика: Тридневна графика на акциите на Volkswagen AG. Източник: Bloomberg Terminal Графика: Тридневна графика на акциите на Volkswagen AG. Източник: Bloomberg Terminal

Volkswagen AG навлезе в съществена фаза в посока разрешаване на проблемите около скандала с вредните емисии. „Проектът за споразумение днес се входира в съда в Сан Франциско и ще се опита да отрегулира взаимоотношенията с повечето от претендентите“. Това каза пазарният анализатор Мартин Илиев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Стойността, към която клони цената на скандала вече е доволно над това, което първоначално бе прогнозирано - 15 млрд. долара. В рамките им ще бъдат платени 10 млрд. и 30 млн. долара, които са пряко свързани със споразумението. Те са насочени към обратно изкупуване на автомобили, като се предвижда и компенсираща сума от 10 000 долара на всеки потребител. 2,7 млрд. долара ще бъдат глобите към Американската агенция за опазване на околната среда и към Борда за въздушния ресурс на Калифорния, който също е активна страна по делото. За други 2 млрд. долра е поет ангажимент за инвестиции в нови технологии, които ще намалят вредните емисии, произвеждани от автомобилите".

Реакцията на акционерите бе позитивна на фона на по-голямата сума заради факта, че все пак се предприемат крачки за разрешаване на проблема, каза Илиев.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие