В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Глътка въздух за САЩ

Пазарен коментар на Мартин Илиев, 28.06.2016

Графика: БВП на САЩ за първо тримесечие на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Графика: БВП на САЩ за първо тримесечие на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Каквото и да стане с Великобритания и ЕС, ако американската икономика се срине, тя ще повлече Европа. Това каза пазарният анализатор Мартин Илиев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Данните, които бяха огласени и от търговския департамент, и от бюрото за икономически анализи, показват, че имаме ревизия нагоре.

"Има три основни момента, в които се публикуват данните. На втора и трета стъпка може да има ревизия. 0,5% бяха първоначалните данни за ръста на БВП на САЩ за първото тримесечие на годината на годишна база. След това имахме ревизия на последващата обработка на данните, която е малко по-обстойна и може да елиминира някои от статистическите грешки. Там имаше ревизия 0,8 на сто, но далеч под това, което се иска на много пазарни участници".

Пазарният консенсус преди да бъдат публикувани последните данни сочеше 1 на сто, но ето че и данните изненадаха дори и пазара, каза още Илиев. "Виждаме, че американската икономика добавя 1,1 на сто за тримесечието на годишна база. Глътка въздух".

"70% от икономическия продукт на САЩ се генерира от потребителското харчене. За това тримесечие данните показват спад на потреблението и увеличаване на експорта към останалия свят. Нещо което също влияе на БВП е, че вносът също намалява. Инвестициите на бизнеса бележат спад и са един от компонентите, които клони към забавяне и притесняват анализаторите, защото инвестициите на бизнеса генерират база за последващ растеж".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие