В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕС ще вземе мерки да направи цената за излизане на всеки следващ член много висока

Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика, в предаването В развитие, 24.06.2016

Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-важното за ЕС сега е да ограничи щетите от решението на Великобритания да напусне. Оттук нататък съюзът ще предприеме мерки, които да направят цената за излизане на всеки следващ член много висока. Има няколко начина за това. Единият е британският пазар да не получи изгодни условия при излизането си. Това каза Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика, в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според нея има поне два външни центъра, които виждат добри възможности от решението на Великобритания, и това са Русия и Турция. "Русия има много силна стратегия на "Разделяй и владей", като тя води директни преговори със страните членки на ЕС, в които налага своите правила особено в енергетиката. Това вероятно ще е успешно освен ако ЕС не успее да се консолидира и да приеме кризата като възможност, посочи Чернева. 

По думите й България не е директно заплашена към настоящия момент. Колкото повече политиците използват сегашната ситуация, за да се приближат към ядрото на ЕС, толкова по-лесно страната ще избегне всевъзможни външни рискове. В този смисъл тя трябва да приключи успешно съдебната реформа и укрепването на правовия ред.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие