В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Състоянието на най-богатите в света

Пазарен коментар на Вероника Денизова, 23.06.2016

Богатството на азиатските милиардери. В синьо: процентна промяна на активите. Източник: Bloomberg Terminal Богатството на азиатските милиардери. В синьо: процентна промяна на активите. Източник: Bloomberg Terminal

"Статистиката за благосъстоянието по света,  която Cap Gemini публикува в своя годишен доклад, не е неочаквана. Азиатските икономики се представиха по-силно от някои свои конкурентни икономики през 2015 година". Това каза в своя пазарен коментар анализаторът Вероника Денизова в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Активите на милионерите в Азиатско-тихоокеанските страни са нараснали с почти 10% до 17,4 трлн. долара, задминавайки сумата от 16,6 трлн. долара на Северна Америка, казва Cap Gemini. Благосъстоянието на европейските страни пък се е увеличило с 4,8% до 13,6 трлн. долара, а това на Латинска Америка и Африка спада, коментира базираната в Париж консултантска компания. Глобалното богатство като цяло отчита ръст от 4% до 58,7 трлн. долара, посочи анализаторът. Броят на милионерите в Китай се е увеличил с 16%, което е най-големият ръст в проучването. САЩ, Япония и Германия обаче все още имат повече физически лица с високо нетно богатство, а броят на американските милионери е над 4 пъти повече от този на китайските.

"Като причина за преместване на благосъстоянието към Азиатско тихоокеанския регион от Cap Gemini посочват и ръста на пазара на недвижими имоти. Ако се добавят недвижимите имоти към благосъстоянието на хората, то благосъстоянието им се покачва".

В проучването са включени хора, които имат състояние над 1 млн. долара, но без да се взима предвид основното им жилище и колекционерски или потребителски артикули, които притежават, обясни Денизова. Взимат се под внимание само инвестиционни активи и пари в кеш. Поради това се получава и разлика с други изследвания, които посочват, че милионерите са около 10 млн. души. В проучването на Cap Gemini те са 4,5 млн. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие