В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Brexit ще предизвика голяма криза в ЕС

Проф. Андрю Скот, преподавател в University of Edinburgh, в предаването В развитие, 23.06.2016

Проф. Андрю Скот, преподавател в University of Edinburgh. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Андрю Скот, преподавател в University of Edinburgh. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проучвания на общественото мнение показват, че вотът ще бъде много оспорван, но гласовете за оставане на Великобритания в ЕС ще надделеят. Шотландия и Лондон ще гласуват за оставане, но в останалите части на Обединеното кралство се очаква по-силен вот за излизане. Това каза проф. Андрю Скот, преподавател в University of Edinburgh, в предаването „В развитие“ с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Кампанията за референдума беше осеяна с неверни твърдения, позовавайки се на страховете на гласоподаватели вместо на това да ги информира, коментира още той. По думите му шотландското правителство е заявило, че няма да има втори референдум за излизане от Обединеното кралство. Ако се случи Brexit обаче, съществуват силни аргументи в тази насока.

Според проф. Скот излизането на Великобритания от ЕС няма да доведе до напускането на друга европейска страна, но ще предизвика голяма криза в ЕС. Ако Великобритания напусне евросъюза, тя ще трябва наново да договори отношения си с него, което ще бъде сигнал за други страни членки, че могат да напуснат ЕС, но да запазят привилегиите си.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие