В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какъв ще е следващият ход на Турската централна банка

Пазарен коментар на Делян Петришки, В развитие, 22.06.2016

Банкноти от по 100 турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Банкноти от по 100 турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Представителят на Комитета по паричната политика към Турската централна банка Абдула Яваш е дал сигнал, че цикълът на намаляване на лихвите в страната е към своя край. Вчера спредът между двете основни лихви в Турция беше сведен до най-ниските нива – 1,75%, откакто през 2010 беше въведена тристепенната лихвена политика на институцията с цел да смекчи напрежението върху турската финансова система и лирата. Това коментира пазарният анализатор и водещ на "В развитие" Делян Петришки в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Централната банка на Турция иска да премахне този тристепенен коридор и да достигне по-прост модел на парична политика. "Яваш не е уточнил кога ще има следващо понижение на лихвите. По думите му всичко зависи от ценовото равнище в Турция. Все пак е дал указания какво може да бъде предприето. Едната възможност е овърнайт лихвата да бъде намалена с нови 25 базисни пункта, а другата - да се направи промяна в едноседмичната репо лихва, която в момента е на ниво от 7,5%.", допълни Петришки. 

Той коментира и състоянието на турската икономика, като заяви, че силното й представяне през първото тримесечие на годината се дължи на ръста на вътрешното потребление. Частното потребление се повишава с 6,9%, което е най-силният ръст за последните 5 години, а правителствените разходи са нагоре с близо 11%. "Повишаването на частното потребление може да се обясни с ръста на минималната работна заплата в страната и бежанския поток"

Очаквайте видео с целия разговор. 

 

Последни новини
Още от В развитие