В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще издържи ли Ситито на сътресенията на Brexit

Пазарен коментар на Вероника Денизова, 20.06.2016

Графика: Златната гъска. Финансите са най-доходната индустрия на Великобритания. В синьо: Брутна добавена стойност на финансовия и застрахователен сектор на Великобритания, 1997-2014. Източник: Bloomberg Terminal Графика: Златната гъска. Финансите са най-доходната индустрия на Великобритания. В синьо: Брутна добавена стойност на финансовия и застрахователен сектор на Великобритания, 1997-2014. Източник: Bloomberg Terminal

Лондонското сити и лондонският банков сектор са най-примамливата, важна и голяма част от британската икономика. На графиката виждаме как се е увеличавал приносът към БВП на британската икономика в млрд. паунди. Разбира се кризата от 2008-2009 година намалява тези стойности, но след като възстановява предишните си нива, виждаме, че те са устойчиви и не са никак малки. Това каза анализаторът Вероника Денизова в своя пазарен коментар в предаването "B развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Огромното значение на британската финансова индустрия започва да се изгражда още преди 30 години, когато Маргарет Тачър освобождава британската финансова индустрия и допуска чуждестранни инвестиции, отваря лондонската борса и за чуждестранни играчи и прави Лондон финансовата столица, каквато я виждаме сега".

Дали ще издържи финансовата система на Brexit - въпросът има две страни - на поддръжниците на членството в ЕС и на Brexit.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие