В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Седмицата на централните банки

Радина Колева от Investor.bg в предаването В развитие, 16.06.2016

Радина Колева от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радина Колева от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фед не изненада пазарите и остави лихвените проценти на исторически ниските им нива. Прогнозите на централните банкери са леко понижени що се отнася до темпа на очакваното затягане на паричната политика през следващата година. Това каза Радина Колева от Investor.bg в предаването „В развитие“ с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й на вчерашната среща председателят на Фед Джанет Йелън се въздържа от споменаването на фрази, които да насочат инвеститорите кога може да се очаква следващо повишение на лихвените проценти. Разочароващите данни бяха сигнал, че икономиката все още не е достатъчно стабилна.

Централните банкери в Япония посочват предстоящия референдум във Великобритания като основна причина за липсата на действие от страна на ЯЦБ. Швейцарската централна банка запази лихвените проценти непроменени. Промяната в прогнозите по отношение на инфлацията в Швейцария се обяснява с поскъпването на петрола през последните няколко седмици. Въпреки това обаче, инфлацията ще остане на отрицателна територия от -0,4% през 2016. Английската централна банка предупреди, че несигурността от референдума във Великобритания е най-големият риск не само пред британската икономика, но и пред глобалната икономика, коментира още Колева. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие